Blicklen raskaan sarjan pyörät

Blickle Räder+Rollen valmistaa ja myy raskaan sarjan pyöriä eri malleina. Kattavaan vakiotoimitusvalikoimaan kuuluu raskaan sarjan pyöriä, jotka on valmistettu polyamidista, teräksestä tai jotka on varustettu elastisilla umpikumirenkailla; tai polyuretaanijuoksupinnoilla. Blicklen raskaan sarjan pyörien kantavuus on jopa 50 000 kg ja niiden Ø enintään 1000 mm.

Blickle valmistaa erillisestä tilauksesta myös asiakkaan toivomusten mukaisia raskaan sarjan erikoistuotteita.

Raskaan sarjan pyörien määritelmä

Raskaan sarjan pyöriä käytetään sovelluksissa, joissa kuljetetaan raskaita kuormia ja/tai käytetään suurempia ajonopeuksia. Raskaan sarjan pyörät ovat erityisen tukevia. Erittäin vaativiin kuormitusolosuhteisiin pyöriä voi tilata myös tukevalla, hitsatulla teräsrakenteella varustettuna.

Raskaan sarjan pyörät - valintakriteerit

Raskaan sarjan pyörissä on otettava huomioon seuraavat valintakriteerit:

 •     Kantavuusy
 •     Juoksupinnan materiaali
 •     Pyörän Ø, liikkeellelähtö- ja vierintävastus
 •     Laakerointi
 •     Ympäristövaikutukset, lämpötila, kemialliset aineet ja korroosio
Käyttötarkoitukseen sopivat raskaan sarjan pyörät löytää tuotehaulla.
Blicklen raskaan sarjan pyörien yleiskuva on toimitusvalikoimassa.

Raskaan sarjan pyörien tarvittavan kantavuuden laskeminen

Raskaan sarjan pyörien tarvittava kantavuus lasketaan kuljetuslaitteen omapainon ja sen kuorman perusteella, jaettuna kannattelevien raskaan sarjan pyörien lukumäärällä. Tulos kerrotaan raskaan sarjan pyörien käyttöolosuhteista riippuvalla varmuuskertoimella:

T = kantavuus raskaan sarjan pyörää kohden
E = kuljetuslaitteen omapaino
Z = maksimikuorma
n = kannattelevien raskaan sarjan pyörien lukumäärä
S = varmuuskerroin

Varmuuskertoimessa S on otettu huomioon raskaan sarjan pyörille poikkeamat vakiokäyttöolosuhteista (sileä lattia, kävelynopeus, kuorman tasainen jakautuminen, suoraan ajo, ympäristön lämpötila +15° C - +28° C). Varmuuskertoimeen vaikuttaa nopeuden ohella olennaisesti pyörän halkaisijan suhde esteen korkeuteen. Mitä suurempi poikkeama on raskaan sarjan pyörien vakiokäyttöolosuhteisiin verrattuna, sitä suurempi S-kertoimen on oltava.

Käyttöolosuhteet jaotellaan neljään eri luokkaan:

   Manuaalinen kuljetus raskaan sarjan pyörillä sisätiloissa:
    (esteen korkeus < 5% pyörän halkaisijasta): varmuuskerroin: 1,0 bis 1,5

    Manuaalinen kuljetus raskaan sarjan pyörillä ulkotiloissa:
    (esteen korkeus > 5% pyörän halkaisijasta): varmuuskerroin: 1,5 bis 2,2

Moottorikäyttöinen kuljetus raskaan sarjan pyörillä sisätiloissa:
    (esteen korkeus < 5% pyörän halkaisijasta): varmuuskerroin: 1,4 bis 2,0

Moottorikäyttöinen kuljetus raskaan sarjan pyörillä ulkotiloissa:
    varmuuskerroin: 2,0 - 3,0

Kuulalaakeroiduilla raskaan sarjan pyörillä suuremmat nopeudet kuin 4 km/h ovat mahdollisia kantavuuden pienentyessä samalla. Mikäli pyörä tai kiintopyörä on suunniteltu ensisijaisesti staattiseen kuormitukseen, kantavuuden voidaan olettaa olevan enintään 25 % suurempi. Pidemmissä seisonta-ajoissa suuren kuormituksen alaisena on olemassa vaara, että pyörän pinta painuu hieman kasaan.

Raskaan sarjan pyörien liikkeellelähtö- ja vierintävastus, käytön hiljaisuus ja lattiaystävällisyys

Raskaan sarjan pyörien liikkeellelähtö- ja vierintävastukseen vaikuttavat monet eri tekijät.

Raskaan sarjan pyörien liikkeellelähtövastus

Liikkeellelähtövastus on voima, joka tarvitaan raskaan sarjan pyörien saattamiseksi liikkeelle seisonnasta. Voimaa, jota tarvitaan raskaan sarjan pyörien pitämiseksi tasaisessa liikkeessä, kutsutaan vierintävastukseksi. Liikkeellelähtö- ja vierintävastukseen vaikuttavat seuraavat tekijät:

 •     Pyörän Ø
 •     Juoksupinta
 •     Juoksupinnan kovuus
 •     Juoksupinnan elastisuus
 •     Pyörän laakerointi
 •     Alusta
Raskaan sarjan pyörien vierintävastus

Raskaan sarjan pyörien vierintävastus aiheutuu juoksupinnan jatkuvasta joustamisesta rullausvaiheen aikana (hystereesi). Vierintävastus mitataan mittauslaitteen avulla. Mittaaminen suoritetaan ihanteellisissa olosuhteissa:

 •     tasainen, sileä, puhdas ja esteistä vapaa teräspinta
 •     Nopeus 4 km/h
 •     Lämpötila: +20 °C
 •     Kuormitus: 2/3 maksimikantavuudesta
Raskaan sarjan pyörien eri sarjojen vierintävastuksia voi vertailla standardisoituja olosuhteita käyttämällä. Poikkeavat käyttöolosuhteet (lattian laatu, lämpötila, nopeus jne.) on otettava huomioon raskaan sarjan pyöriä valittaessa ja ne voivat vaikuttaa vierintävastusarvoihin huomattavasti.

Raskaan sarjan pyörät - käytön hiljaisuus

Yleisesti ottaen pätee: Mitä suurempia raskaan sarjan pyörät ovat ja mitä pehmeämpi ja paksumpi juoksupinta on, sitä rauhallisemmin ajoneuvo liikkuu pyörien ansiosta. Se tarkoittaa, että pehmeämpi juoksupinta aiheuttaa pienemmän melupäästön kuin kovempi juoksupinta. Pienillä kuormilla ja pehmeällä lattialla (kokolattiamatto) voidaan käyttää kovia raskaan sarjan pyöriä melupäästöjen pysyessä silti pieninä ja ajomukavuuden hyvänä.

Raskaan sarjan pyörät - lattiaystävällisyys

Kova juoksupinta kuormittaa lattiaa enemmän kuin pehmeä. Lattiaystävällisyydelle on tyypillistä keskisuuri pintapaine. Raskaan sarjan pyörien eri juoksupintamateriaaleille voi käyttää seuraavia tietoja suuntaa antavina tietoina:

 •     Ilmakumirengas ~ 0,8 N/mm²
 •     Pehmytkumi ~ 0,8 N/mm²
 •     Joustokumi ~ 1,5 N/mm²
 •     Elastinen umpikumi ~ 1,8 N/mm²
 •     Umpikumi/polyuretaani ~ 3,5 N/mm²(n. 75° Shore A)
 •     Polyuretaani ~ 8,0 N/mm²(n. 92° Shore A)
 •     Termoplastinen polyuretaani ~ 11,0 N/mm²
 •     Polypropeeni/polyamidi   > 40,0 N/mm²
 •     Valupolyamidi > 60,0 N/mm²
 •     Valurauta > 350 N/mm²
 •     Teräs  > 500 N/mm²

Raskaan sarjan pyörien pyörämateriaalit ja juoksupinnat


Pyörän materiaali ja/tai juoksupinta tulee valita sen mukaan, mitä vaatimuksia raskaan sarjan pyörille asetetaan. Seuraavassa on Blicklen raskaan sarjan pyörien pyörämateriaalien ja juoksupintojen yleiskuva:

Elastisilla umpikumirenkailla varustetut raskaan sarjan pyörät - sarjat POEV, ALEV, SE, GEV, SEV, GEVN, SEVN, DS ja SAV

Elastisilla umpikumirenkailla varustetut raskaan sarjan pyörät on valmistettu erityisestä kumiseoksesta. Ne ovat erityisen lattiaystävällisiä, tärinää vaimentavia, niillä on erityisen suuri kantavuus, hyvä ajomukavuus ja ne ovat kestäviä monia aggressiivisia aineita vastaan, eivät kuitenkaan öljyjä (ks. ”Kemiallinen kestävyys”), musta väri. Elastiset umpikumiset raskaan sarjan pyörät soveltuvat lämpötiloihin -30 °C - +80 °C, lyhytaikaisesti enintään +100 °C ja niitä on saatavana kahtena eri mallina:

    Raskaan sarjan pyörät, joilla on hyvä vierintälaatu: pieni liikkeellelähtö- ja vierintävastus, suuri kulutuksen kesto. Kovuus: 65°±3° Shore A.
    Raskaan sarjan pyörät vetopyörälaatuna: erittäin kulutusta kestäviä, pieni liikkeellelähtö- ja vierintävastus. Kovuus: 70°±3° Shore A.


Raskaan sarjan pyörät, joissa on juoksupintana Blickle Softhane® - ALST-sarja

Blickle Softhane® on reaktiovalettu polyuretaanielastomeeri, jossa on polyesteripolyolia, diisosyanaattia ja glykolia. Raskaan sarjan pyörät, joissa juoksupintana on Blickle Softhane®, ovat erittäin lattiaystävällisiä, tärinää vaimentavia, jälkiä jättämättömiä, värjäämättömiä, erittäin kulutusta kestäviä, elastisia ja ne kestävät monia aggressiivisia aineita ja UV-säteilyä, eivät kuitenkaan kuumaa vettä, vesihöyryä, kuumaa, kosteaa ilmaa ja aromaattisia liuottimia (ks. ”Kemiallinen kestävyys”). Sen lisäksi Blickle Softhane® -juoksupinnalla varustetuilla raskaan sarjan pyörillä on erittäin suuri ajomukavuus, pieni vierintävastus ja vähäinen kuumeneminen dynaamisessa kuormituksessa. Vihreä väri. Blickle Softhane® -juoksupintaiset raskaan sarjan pyörät soveltuvat käyttöön lämpötiloissa -30 °C - +70 °C, lyhytaikaisesti enintään +90 °C. Raskaan sarjan pyörien jäykkyys lisääntyy ympäristön lämpötilan alittaessa -10 °C. Kovuus: 75°+5° Shore A.  

Blickle Extrathane® -juoksupintaiset raskaan sarjan pyörät - sarjat ALTH, GTH, SETH, STH, GTHN ja STHN

Blickle Extrathane® on reaktiovalettu polyuretaanielastomeeri, jossa on polyesteripolyolia, diisosyanaattia ja glykolia. Raskaan sarjan pyörät, joissa juoksupintana on Blickle Elasthane®, ovat erittäin lattiaystävällisiä, tärinää vaimentavia, jälkiä jättämättömiä, värjäämättömiä, erittäin kulutusta kestäviä, elastisia ja ne kestävät monia aggressiivisia aineita ja UV-säteilyä, eivät kuitenkaan kuumaa vettä, vesihöyryä, kuumaa, kosteaa ilmaa ja aromaattisia liuottimia (ks. ”Kemiallinen kestävyys”). Sen lisäksi Blickle Extrathane® -juoksupinnalla varustetuissa raskaan sarjan pyörissä tapahtuu erittäin vähän muodonmuutosta, niillä on pieni vierintävastus ja vähäinen kuumeneminen dynaamisessa kuormituksessa. Vaaleanruskea väri. Blickle Extrathane® -juoksupintaiset raskaan sarjan pyörät soveltuvat käyttöön lämpötiloissa -30 °C - +70 °C, lyhytaikaisesti enintään +90 °C. Raskaan sarjan pyörien jäykkyys lisääntyy ympäristön lämpötilan alittaessa -10 °C. Kovuus on 92°±3° Shore A.

Raskaan sarjan pyörät, joissa on juoksupintana Blickle Besthane® - GB-sarja

Blickle Besthane® on reaktiovalettu polyuretaanielastomeeri, jossa on polyeetteripolyolia, diisosyanaattia ja diolia. Blickle Besthane® -juoksupinnalla varustetut raskaan sarjan pyörät ovat jälkiä jättämättömiä, värjäämättömiä, erittäin kulutusta kestäviä, elastisia ja ne kestävät monia aggressiivisia aineita ja UV-säteilyä (ks. ”Kemiallinen kestävyys”). Sen lisäksi Blickle Besthane® -juoksupinnalla varustetuissa raskaan sarjan pyörissä tapahtuu erittäin vähän muodonmuutosta, niillä on erittäin pieni vierintävastus, vähäinen kuumeneminen dynaamisessa kuormituksessa, hyvä hydrolyysinkesto ja ne soveltuvat erityisesti suuriin nopeuksiin. Ruskea väri. Blickle Besthane® -juoksupintaiset raskaan sarjan pyörät soveltuvat käyttöön lämpötiloissa -30 °C - +70 °C, lyhytaikaisesti enintään +90 °C. Näiden raskaan sarjan pyörien jäykkyys lisääntyy ympäristön lämpötilan alittaessa -25 °C. Kovuus on 92°±3° Shore A.

Raskaan sarjan pyörät, joissa on juoksupintana Blickle Besthane® Soft - ALBS-sarja

Blickle Besthane® Soft on reaktiovalettu polyuretaanielastomeeri, jossa on polyeetteripolyolia, diisosyanaattia ja diolia. Besthane® Soft -juoksupinnalla varustetut raskaan sarjan pyörät ovat jälkiä jättämättömiä, värjäämättömiä, erittäin kulutusta kestäviä, elastisia ja ne kestävät monia aggressiivisia aineita ja UV-säteilyä (ks. ”Kemiallinen kestävyys”). Blickle Besthane® Soft -juoksupinnalla varustetuissa raskaan sarjan pyörissä tapahtuu erittäin vähän muodonmuutosta, niillä on erittäin pieni vierintävastus, vähäinen kuumeneminen dynaamisessa kuormituksessa, hyvä hydrolyysinkesto ja ne soveltuvat erityisesti suuriin nopeuksiin. Väri sininen. Blickle Besthane® Soft -juoksupintaiset raskaan sarjan pyörät soveltuvat käyttöön lämpötiloissa -30 °C - +70 °C, lyhytaikaisesti enintään +90 °C. Raskaan sarjan pyörien jäykkyys lisääntyy ympäristön lämpötilan alittaessa -25 °C. Kovuus on 75°+5° Shore A.

Polyamidista valmistetut raskaan sarjan pyörät - SPO-sarja

Polyamidistä valmistetut raskaan sarjan pyörät ovat termoplastista muovia. Ne ovat murtolujia, jälkiä jättämättömiä, värjäämättömiä, korroosionkestäviä, erittäin kulutusta kestäviä, hajuttomia ja mauttomia, hygieenisiä ja ne kestävät monia aggressiivisia aineita, eivät kuitenkaan mineraalihappoja, hapettimia, kloorihiilivetyjä ja raskasmetallisuolaliuoksia (ks. ”Kemiallinen kestävyys). Sen lisäksi polyamidista valmistetuilla raskaan sarjan pyörillä on pieni vierintävastus. Polyamidi voi imeä ja luovuttaa kosteutta. Siksi dimensiovaihtelut ovat mahdollisia ympäristön kosteudesta ja lämpötilasta riippuen. Luonnonvärinen. Polyamidia voi käyttää lämpötilojen ollessa -40 °C - +80 °C, korkeammat lämpötilat ovat lyhytaikaisesti sallittuja. Näiden raskaan sarjan pyörien kantavuus pienenee ympäristön lämpötilan ylittäessä +35° C. Korkeissa lämpötiloissa käytetään erityisen kuumankestävää polyamidia lämpötilan ollessa enintään +250 °C. Näiden raskaan sarjan pyörien kovuus on 70°±5° Shore D ja/tai 85°±5° Shore D, kun pyörät on valmistettu erityisestä kuumankestävästä polyamidista.
Muovipyörät

Valupolyamidista valmistetut järeän sarjan pyörät - GSPO-sarja

Valupolyamidista valmistetut pyörät on valmistettu termoplastisesta, reaktiovaletusta muovista. Nämä raskaan sarjan pyörät ovat murtolujia, jälkiä jättämättömiä, värjäämättömiä, korroosionkestäviä, erittäin kulutusta kestäviä, hajuttomia ja mauttomia, hygieenisiä ja ne kestävät monia aggressiivisia aineita, eivät kuitenkaan mineraalihappoja, hapettimia, kloorihiilivetyjä ja raskasmetallisuolaliuoksia (ks. ”Kemiallinen kestävyys). Valetusta polyamidista valmistetuilla raskaan sarjan pyörillä saavutetaan parempi vedon- ja paineenkesto, elastisuus sekä muodon säilyminen ja imukyky kuin ruiskupuristetusta polyamidista valmistetuilla pyörillä. Sen lisäksi niillä on erittäin pieni vierintävastus. Luonnovalkoinen väri. Valupolyamidista valmistettuja pyöriä voi käyttää lämpötiloissa -40 °C - +80 °C, suuremmat lämpötilat ovat lyhytaikaisesti sallittuja. Näiden raskaan sarjan pyörien kantavuus pienenee ympäristön lämpötilan ylittäessä +35° C. Kovuus on 80°±3° Shore D.

Järeän sarjan pyörät umpiteräksestä - SVS-sarja

Erityisesti raskaan sarjan pyörille soveltuva nuorrutusteräs C45, erityisen paineenkestävä ja kulutusta kestävä, erittäin suuri staattinen ja dynaaminen kantavuus. Vetolujuus ja kovuus säilyvät laajalla lämpötila-alueella lähes tasaisina, öljynkestävä. Teräksestä valmistettuja erittäin raskaan sarjan pyöriä voi käyttää lämpötiloissa -100 - +600 °C. Kovuus on 190 - 230 HB. Pintapaineelle aroilla lattioilla tulee ottaa huomioon näiden raskaan sarjan pyörien aiheuttama korkeahko pintapaine.
Raskaan sarjan pyörät - hyödyllisiä linkkejä:

Pyöräopas
Tuotehaku
Toimitusvalikoima