ErgoMove saksinostovaunuissa

Ergonomiaa ja turvallisuutta

Asiakas

Ala-Saksin Niederlangenissa toimiva Janzen Lifttechnik GmbH valmistaa nostopöytien lisäksi pylväsnostureita sekä tavarahissejä ja kevythissejä. Nostopöytiä ei nykyään käytetä pelkästään kuormien nostamiseen ja laskemiseen. Niillä myös esimerkiksi usein kallistetaan kuljetushäkkejä, jotta kuljetettu tavara on helpompi ottaa häkistä pois. Tämän 20 työntekijän yrityksen oman valmistuksen osuus on suuri, ja se panostaa merkittävästi jatkuvaan laadunvalvontaan. Kaikki aina suunnittelusta ja teräsrakentamisesta loppuasennukseen tehdään talon sisällä. Janzen käyttää vakiomallisissa nostopöydissä ainoastaan korkealaatuisia komponentteja, joiden on määrä varmistaa tuotteiden pitkäikäisyys ja kestävyys.


Haaste

Koska kantavuudeltaan enintään 500 kg:n saksinostovaunujen markkinat olivat aasialaisten kilpailijoiden vallassa, Janzen päätti suuntautua toisenlaisiin tuotteisiin: Janzen alkoi valmistaa tuotteita 1 500–2 000 kg:n kuormille, sillä tällä sektorilla oli vähemmän toimijoita. Vuosien myötä sähköisellä voimansiirrolla varustettujen saksinostovaunujen kysyntä kuitenkin kasvoi tasaisesti. Syy: Painavien nostovaunujen siirtäminen käsin oli työlästä. Kuormatun vaunun asemointiin tarvittiin välillä jopa kaksi ihmistä. Tästä syystä Janzen ryhtyi kehittelemään omaa voimansiirtoa. Käytännössä tähän tarvittava panos osoittautui kuitenkin odotettua suuremmaksi.


Ratkaisu

Saksitrukki Blickle ErgoMove -voimansiirtojärjestelmällä varustettunaErgoMoven avulla painavat kuormat voidaan siirtää vaivattomasti ja ergonomisesti ja samalla yrityksen sisäisiä kuljetuksia tehostaen. Sähköinen voimansiirto on osa kantavaa rakennetta ja mahdollistaa siten eri painoisten vaunujen vaivattoman ohjaamisen. Blicklen ErgoMove-ohjainyksikössä on yksi kääntöohjausvipu pitkiä suoraan ajomatkoja varten. Kahdella kääntöohjausvivulla taas voidaan ohjata raskaita kuormia ahtaissa tiloissa.

Janzenilla vakuututtiin järjestelmän tarjoamista hyödyistä nopeasti. Blicklen asiantuntijoiden tehtäväksi jäi kehittää ErgoMoven ohjausta ja ohjausyksikköä tekemällä vähäisiä muutoksia saksinostopöydän työntöaisaan. Lisäksi vakiomalliset polyamidipyörät korvattiin ErgoMove-vetopyörillä ja polyuretaanikääntöpyörillä.


Lopputulos

Päätös Blicklen valinnasta kannatti. “Nyt yksi ihminen pystyy siirtämään painavia saksinostovaunuja kevyesti ja ergonomisesti. Jopa kahden tonnin kuormia voidaan nyt siirrellä käsin sähköisen voimansiirto-, jarru- ja ohjausjärjestelmän ansiosta”, kuvailee Stefan Winter, Janzen Lifttechnik GmbH:n tuotantojohtaja. Lisäksi melupäästöt pienenivät. Ennen käytettiin kovia ja äänekkäitä polyamidipyöriä. Blicklen polyuretaanikääntöpyörät soveltuvat suureen dynaamiseen ja mekaaniseen kuormitukseen, ja niiden vierintävastus on pieni. Saksinostovaunuissa on hätäpysäytyskytkin, turvajarru, äänitorvi ja puristussuojaus. Epäasianmukaisen käytön estämiseksi ohjauskahvoissa on sisäinen kädentunnistus. “Ergonomian lisäksi olemme parantaneet myös turvallisuutta merkittävästi”, iloitsee Gerrit Richter, Janzen Lifttechnik GmbH:n suunnittelija.


Tekniset tiedot ja edut – SET EM2000-BS-GBS 200K-ET-2FG

  • Eri painoisten vaunujen vaivaton ohjaus.
  • Kahdella kääntöohjausvivulla varustetulla mallilla voidaan ohjata raskaita kuormia ahtaissa tiloissa.
  • Koko järjestelmän ratkaisu yhdellä kertaa.
  • Ergonomiset työskentelyolosuhteet.
  • Tehokkaammat yrityksen sisäiset kuljetukset.