Raskaan sarjan kääntöpyörät Blickleltä

Kovaa suorituskykyä – kuormituksen ja ajonopeuden suhteen  

Pyörät voidaan luokitella yleisesti kahteen ryhmään: kääntö- ja kiintopyöriin. Kääntöpyörät mahdollistavat kääntyvyydellään koneiden ja laitteiden ohjailtavuuden. Niissä kääntöhaarukka on yhdistetty kääntökehään kiinnityselementillä. Kääntöpyörät voidaan tarvittaessa varustaa erilaisilla lukituslaitteilla, jotta pyörän pyörivää ja/tai haarukan kääntyvää liikettä voidaan rajoittaa.

Lukitustapoja on useita:

  • etupuolen lukitusjärjestelmät (stop-top, rad-stop)
  • jättöpuolen lukitusjärjestelmät (stop-fix, käsikäyttöinen rad-stop)
  • paikallaan pysyvät lukitusjärjestelmät (ideal-stop, central-stop)

Myös kiinnitysmenetelmät voidaan valita käyttötarkoituksen mukaan. Raskaassa käytössä olevat kääntöpyörät varustetaan yleensä levykiinnityksellä, mutta joissakin tapauksissa tappi- tai keskiöreikäkiinnitys saattaa myös tulla kyseeseen.

Kaikki on tehtävissä – vakio- ja erikoisratkaisut

Myös raskaissa käyttökohteissa käytetään monenlaisia kääntöpyöriä. Raskaan sarjan kääntöpyörien kantavuus on jopa 30 000 kg ja pyörän halkaisija jopa 500 mm suurimman kokonaiskorkeuden ollessa 675 mm. Blickle valmistaa asiakkaan tarpeeseen myös yksilöllisiä erikoisratkaisuja kaikkialle maailmaan. Pieni valikoima aiemmin toteuttamiamme erikoisratkaisuja löytyy osiosta Asiakastarinat.

Raskaiden kuormien lisäksi raskaan sarjan kääntöpyöriä käytetään myös suuremmilla ajonopeuksilla, jopa 25 km/h. Ne ovat kalusteissa tai kuljetustekniikassa käytettäviin kääntöpyöriin verrattuna erittäin tukevia, joten niillä voi kuljettaa suuriakin kuormia. Toisinaan tällaisissa kohteissa käytetään myös kahdella pyörällä varustettuja kääntöpyöriä eli niin sanottuja kaksoispyöriä. Tyypillisiä käyttökohteita ovat materiaalinkäsittelyajoneuvot, kokoonpano- ja kuljetusjärjestelmät ja monet muut laitteistot niin sisä- kuin ulkotiloissakin.

Kaikki Blicklen raskaan sarjan pyörät on luokitettu voimassa olevien DIN-standardien mukaisesti: nopeutta 4 km/h asti koskee standardi DIN EN 12532 ja suurempia nopeuksia DIN EN 12533.

Kääntörunko – vankka rakenne

Koska raskaan sarjan kääntöpyörien käyttökohteet ja vaatimukset vaihtelevat suuresti, niille on erilaisia runkosarjoja, joiden ominaisuudet ja rakenteet eroavat toisistaan. Seuraavassa on yleiskatsaus raskaan sarjan kääntörungoista:

Sarja Kuvaus Runko Erityisominaisuudet Käyttöolosuhteet
LK  LK-sarja: 
Teräslevykääntörunko, raskas rakenne, kiinnityslevy (LKR-sarja keskiöreiällä)
Pyörän Ø: 65–200 mm
Kantavuus 600 kg asti
Vahvat puristetut teräsosat, kaksinkertainen kuulalaakerointi kääntökehässä, tukeva holkkiniittirakenne (pyörän Ø 125 x 50 – 200 mm)

Pitkäikäinen ja herkkäliikkeinen kääntökehän dynaamisen muokkauslujituksen ansiosta. Saatavana myös kuumankestävät ja ruostumattomat versiot.

  • LIK-sarja: kuumankestävä
  • LKX-sarja: ruostumaton
  • LIKX-sarja: kuumankestävä ja ruostumaton
Käsikäyttö sisätiloissa
LUH
LUH-sarja:
Raskaan sarjan suljetturakenteinen teräslevykääntörunko, kiinnityslevy
Pyörän Ø: 125–200 mm
Kantavuus 1 000 kg asti
Vahvat puristetut teräsosat, nelipistekuulalaakerointi kääntökehässä, karkaistut laakerikehät Kääntökehän nelipistelaakerointi ottaa sekä pysty- että vaakasuuntaiset voimat vastaan optimaalisesti. Kestää hyvin töyssyjä ja iskuja. Herkkäliikkeinen kääntökehän dynaamisen muokkauslujituksen ansiosta. Pitkäikäinen Käsikäyttö sisä- ja ulkotiloissa. Soveltuu erityisen hyvin pölyisiin ja likaisiin ympäristöihin.
LH
LH-sarja:
Teräslevykääntörunko, raskas rakenne, kiinnityslevy (LHZ-sarjassa kiinnitystappi / LHD-sarjassa kaksoiskääntörunko)
Pyörän Ø: 65–250 mm
Kantavuus 900 kg asti
Vahvat puristetut teräsosat, paksu haarukka ja kiinnityslevy, kaksinkertainen kuulalaakerointi kääntökehässä, neljä karkaistua laakerikehää, erittäin tukeva keskitappi

Kestää hyvin töyssyjä ja iskuja, erittäin hyvä kulutuskestävyys suurellakin kuormituksella.

Saatavana myös jousitettu malli (LHF-sarja)
Soveltuu suuremmille nopeuksille esteiden yli ajettaessa. Ensisijaisesti sisätiloissa.
LO

LO-sarja:
Hitsattu raskaan sarjan kääntörunko, kiinnityslevy
(LOD-sarjassa kaksoiskääntörunko)
Pyörän Ø: 125–250 mm
Kantavuus 1 200 kg asti

Tukeva hitsattu teräsrakenne, kaksinkertainen kuulalaakerointi kääntökehässä, neljä karkaistua laakerikehää, rasvanippa, erittäin tukeva hitsattu keskitappi Saatavana myös kuumankestävä versio (LIO-sarja). Kestää töyssyjä ja iskuja erittäin hyvin. Soveltuu suuremmille nopeuksille esteiden yli ajettaessa. Ensisijaisesti sisätiloissa.
LS
LS-sarja:
Hitsattu raskaan sarjan kääntörunko, raskas kääntökehärakenne, kiinnityslevy
(LSD-sarjassa kaksoiskääntörunko)
Pyörän Ø: 80–620 mm
Kantavuus 20 000 kg asti
Erittäin tukeva hitsattu teräsrakenne, kääntökehässä aksiaalinen urakuulalaakeri DIN 711 ja kartiorullalaakeri DIN 720, rasvanippa, erittäin vankka hitsattu keskitappi.

Soveltuu jopa 25 km/h nopeuksiin. Kestää töyssyjä ja iskuja hyvin. Saatavana myös jousitettuja malleja.

  • LSFN-sarja: teräsjousi
  • LSFE-sarja: elastomeerijousielementti
Soveltuu suuremmille nopeuksille esteiden yli ajettaessa. Sisä- ja ulkotiloissa.
LPFE
LPFE-sarja:
Polyuretaanivääntöjousitettu raskaan sarjan kääntörunko, kiinnityslevy
Pyörän Ø: 100–150 mm
Kantavuus 500 kg asti
Vankka taottu teräsrakenne, kääntökehässä tiivistetty kestovoideltu urakuulalaakeri. Ylivoimaiset jousto- ja vaimennusominaisuudet patentoidun vääntöjousirakenteen ansiosta. Sopii ennen kaikkea lavansiirtäjiin. Sisätiloissa.

Sopivat raskaan sarjan kääntöpyörät – kaikkiin käyttökohteisiin

Yllä mainittuja kääntörunkoja voi yhdistellä lähes rajoituksetta erilaisten raskaan sarjan pyörien kanssa. Pyörät soveltuvat juoksupintojensa mukaan erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Polyuretaanipyörillä on esimerkiksi erittäin korkea leikkaus- ja jatkorepeämislujuus, erittäin alhainen vierintävastus, suuri dynaaminen kuormitettavuus ja erittäin lattiaystävällinen juoksupinta. Eri sarjat (Blickle Extrathane, Blickle Besthane, Blickle Besthane Soft ja Blickle Softhane) eroavat mm. Shore-kovuuden osalta.

Kääntyvät raskaan sarjan valupolyamidi- tai polyamidipyörät ovat äärimmäisen murtolujia ja kykenevät kantamaan erittäin suuria kuormia. Ne soveltuvat ennen kaikkea tasaisille lattioille ja vakuuttavat vaivattomalla kulullaan ja erittäin pienillä vierintä- ja kääntövastuksillaan. Esimerkiksi LSSD-GSPO 500K -pyörillä voidaan saavuttaa 30 000 kg kantavuus. Niissä on nelipistekääntölaakerit, joita käytetään tavallisesti pienoiskaivinkoneissa.

Joustokumirenkailla tai elastisilla umpikumirenkailla ja teräsvanteilla varustetut raskaan sarjan pyörät ovat vaihtoehto ilmakumirenkailla varustetuille raskaan sarjan kääntöpyörille. Ne ovat ilmakumirenkaisiin verrattuna puhkeamattomia, normaaleissa käyttöolosuhteissa huoltovapaita ja tukevia sekä tarkasti ohjautuvia.

Kun kantavuus on vietävä äärimmilleen, otetaan käyttöön raskaan sarjan teräspyörät. Niiden kantokyky on jopa 15 000 kg pyörää kohden. Jos taas tarvitaankin kääntöpyöriä korkeisiin lämpötiloihin, Blicklen valikoimasta löytyy raskaan sarjan pyöriä, joiden materiaalina on suomugrafiittivalurauta. Niitä voidaan käyttää jopa 270 °C:n lämpötiloissa.

Patentoitu vääntöjousirakenne, vahvat teräsjousitetut tukivarret, elastomeerijousielementit ja muut mekanismit tekevät jousitetuista raskaan sarjan kääntöpyöristä erinomaisesti vaimentavan vaihtoehdon kaikkiin käyttötarkoituksiin. Niiden avulla herkätkin tavarat pääsevät vahingoittumattomina perille alustan epätasaisuudesta huolimatta.

Valikoiman täydentää raskaan sarjan ”pieni suuri” pyörä. Kantavuudeltaan se ei toki yllä muiden raskaan sarjan pyöräsarjojen tasolle, mutta halkaisijaltaan vain 35–65-millisen ja rakennekorkeudeltaan 52–90-millisen pyörän jopa 350 kg kantavuus on kokoon nähden huomattava. Kompaktipyörissä pieni kokonaiskorkeus yhdistyy suureen kantavuuteen. Kaksoiskääntöpyörissä kantavuus on jopa yli kaksinkertainen. Kompaktipyörät ja niiden yleiskatsaus löytyvätkotisivujemme online-luettelosta.

Seuraavassa on yhteenveto raskaan sarjan pyöristä, niiden eri tyypeistä ja tuotekohtaisista ominaisuuksista:

Saiko raskaan sarjan kääntöpyörien valtava tarjonta pääsi pyörälle? Siinä tapauksessa Blicklen tuotehaku voi auttaa oikean tuotteen löytämisessä. Sen avulla voit suodattaa tuotteita ominaisuuksien mukaan ja näin rajata valikoimaa vain tarpeitasi vastaaviin tuotteisiin. Myös yhteyshenkilömme auttavat mielellään tuotteiden valinnassa puhelimitse.