Pienet osat, jotka liikuttavat suuria kohteita

Blicklen ohjausrullat kuljetus- ja lajittelujärjestelmiin

Esimerkiksi logistiikkakeskuksissa ja lentokentillä käytettävillä kuljetus- ja lajittelujärjestelmillä on haastava tehtävä: niiltä vaaditaan aina vain suurempia nopeuksia ja kuormia mutta samalla myös luotettavaa toimintaa ja mahdollisimman lyhyitä seisonta-aikoja. Näihin tarpeisiin Blickleltä löytyy kattava valikoima korkealaatuisia ohjausrullia, joiden erinomaiset mekaaniset ominaisuudet täyttävät tiukimmatkin vaatimukset.

Kuriiri-, express- ja pakettikuljetusala (KEP) kasvaa kovaa vauhtia. Tästä on suurelta osin vastuussa niinikään vahvasti kasvava verkkokauppa, joka tuottaa valtavia tilausmääriä. Samalla asiakkaat kuitenkin haluavat aina vain nopeampia toimituksia, usein jopa samana päivänä. Tämä kasvattaa kuljetuspalveluyrityksiin kohdistuvia vaatimuksia ja siten myös niiden logistiikkakeskusten kuljetus- ja lajittelujärjestelmiin kohdistuvia vaatimuksia.

Tilanne on hyvin samankaltainen myös esimerkiksi kansainvälisillä lentokentillä: ne ovat kooltaan massiivisia, ja niiden on kyettävä käsittelemään aina vain suurempia matkustajamääriä. Samalla jokainen matkustaja kuitenkin haluaa, että heidän laukkunsa kulkevat nopeasti ja ongelmitta oikeaan koneeseen ja oikealle hihnalle. Se asettaa kuljetus- ja lajittelujärjestelmät niin mittavan haasteen eteen, että ratkaisuun tarvitaan todellisia hightech-laitteistoja.

Asiantuntija yksityiskohtia myöten

Modernit kuljetus- ja lajittelujärjestelmät ovat tästä syystä erittäin pitkälle erikoistuneita ja kyseisiin käyttökohteisiin mukautettuja pienintä yksityiskohtaa myöten. Kaikki alkaa jo sopivan ohjausrullan valinnasta: nämä pienet osat huolehtivat valtavissa järjestelmissä siitä, että tavarat liikkuvat halutulla tavalla, oli kyse sitten logistiikkakeskuksista, lentokentistä, teollisuudesta tai kaivostoiminnasta. Asiantuntijat jakavat ohjausrullat kahteen ryhmään. Ensimmäinen ryhmä on rakenneosissa kiinni olevat ohjauspyörät. Pyörän ja ohjauksen väliset kosketukset ovat lyhyitä mutta toistuvia. Toinen ryhmä ovat ajopyörät, joihin kohdistuu tietty, tasainen kuormitus – esimerkiksi pakettien tai matkatavaran kuljetinjärjestelmissä.

”Pyöriin kohdistuu siis yhtä laajat vaatimukset kuin koko käyttötarpeeseesi”, kertoo Blicklen tuotepäällikkö Maximilian Hoffmann. ”Käyttötarkoitus ei ole kuitenkaan ainoa vaatimuksia aiheuttava tekijä, vaan myös ulkoiset tekijät saattavat vaihdella huomattavastikin. Esimerkiksi lentokentän matkatavarahihnalla vallitsee täysin erilaiset olosuhteet kuin avolouhoksen maansiirtohihnalla.”

Huippulaatuinen tai kustannusoptimoitu

Tästä syystä Blickle on kehittänyt laajan valikoiman ohjausrullia, joiden joukosta varmasti löytyy sopiva kaikkiin tarpeisiin. Saatavana on useita eri kokoja, materiaaleja ja kantavuuksia. Suurille nopeuksille ja raskaille kuormille suosittelemme korkealaatuisia teräs- tai polyamidikeskiöllisiä ratkaisuja, kuten sarjoja FTH ja FSTH. Pyörien juoksupinta on monipuolista Blickle Extrathane®-polyuretaanielastomeeria. Tässä joitakin niiden keskeisimpiä ominaisuuksia:

  • hiljainen kulku
  • pieni vierintävastus
  • lattiaystävällinen
  • jälkiä jättämätön
  • erittäin hyvä kulutuskesto.

Sarjassa FPOB juoksupinta on dynaamisesti suurta kuormitusta kestävää Blickle Besthane®- polyuretaanielastomeeria, jolla on erittäin pieni vierintävastus. Se on suunniteltu hankaliin ympäristöoloihin ja on mm. hydrolyysinkestävä, mikä tarkoittaa, että säännöllinen kontakti kosteuden kanssa ei kiihdytä kulumista toisin kuin muissa materiaaleissa. Polyamidikeskiö puolestaan on korroosionkestävä teräs- ja alumiinikeskiöihin verrattuna. Siksi nämä ohjausrullat sopivat erityisen hyvin ulkokäyttöön.

Jos keskeisin tekijä ohjausrullien hankinnassa taas on taloudellisuus, Blickleltä löytyy runsaasti myös kustannusoptimoituja ratkaisuja, kuten sarja FPO. Se vakuuttaa suurella kantavuudellaan, kemiallisella kestävyydellään ja monipuolisilla käyttömahdollisuuksillaan. Juoksupinta on murtolujaa ja kevyesti kulkevaa polyamidia. FPTH-sarjalla Blickle tuo valikoimiinsa termoplastisella polyuretaanijuoksupinnalla varustettuja pyöriä. Ne vaikuttavat erityisen hiljaisella käynnillään, ovat hydrolyysinkestäviä ja siten soveltuvat myös ulkokäyttöön.

Uutena valikoimassa Vulkollan®-pyörät

Aivan uusia tulokkaita Blicklen valikoimassa ovat sarjan FSVU pyörät, joissa on Vulkollan-juoksupinta. Tämän materiaalin etuihin kuuluu pieni vierintävastus, suuri dynaaminen kuormitettavuus ja hiljainen kulku. Nämä pyörät ovat lisäksi jälkiä jättämättömiä ja lattiaystävällisiä ja soveltuvat suurille nopeuksille ja kantavuuksille sekä kynnysten ylittämiseen. Jos vakiotuotevalikoimasta ei löydy tarpeisiisi sopivaa tuotetta, Blickle valmistaa asiantuntemuksella myös erikoisratkaisuja.