Luotettava jatkuvassa käytössä

Blicklen raskaan sarjan pyörät suoriutuvat erinomaisesti myös autoteollisuuden kolmivuorotyössä

Asiakas

Vuonna 1967 perustettu ROFA, jonka pääkonttori on Bayerissa Kolbermoorissa, on kehittynyt vuosien saatossa kansainväliseksi yritykseksi, jolla on nykyään yli 1 100 työntekijää 13 toimipisteessä eri puolilla maailmaa sekä yli 380 miljoonan euron vuosittainen liikevaihto. Autoteollisuuden käyttöön tarkoitettujen sähköisten kokoamislinjastojen ohella yritys tuottaa ohjausjärjestelmiä, varastotekniikkaa ja ilman kuljettajaa toimivia kuljetusjärjestelmiä.


Haaste

ROFAn sähköiset riippukuljettimet kuljettavat autoteollisuudessa materiaaleja ja osia kiskosta roikkuvien kuljettimien avulla. Ajokisko on ripustettu kattoon. Näin lattiatila kiskojen alla on vapaata työskentelytilaa. Kiskoissa käytettävät raskaan sarjan pyörät työskentelevät kaikissa kolmessa vuorossa, ja ääritilanteissa kuormitus on suurta. Ajoneuvotuotanto edellyttää ROFAn järjestelmien ja komponenttien toimivan kellon ympäri. Vakiokomponentit ovat usein tällaisessa käytössä äärirajoilla. Tämän seurauksena käytetyt pyörät eivät enää kestäneet pitkäaikaista kuormitusta, vaan kuluivat nopeasti. Tästä syystä ROFA etsi niille suorituskykyistä korvaajaa.


Ratkaisu

Schwerlastrad GB im EinsatzSopiva kumppani löytyi nopeasti: Blickle oli jo vuosien ajan toimittanut pyöriä ROFAn muihin tuotteisiin hyvin tuloksin. Pyöräasiantuntijat Rosenfeldistä kehittivät tiiviissä yhteistyössä ROFAn kanssa GB 250x90/40 -erikoispyörän. “Annoimme asiakkaidemme kokeilla erilaatuisia juoksupintoja. Niitä testattiin perusteellisesti autoteollisuudessa toimivan valmistajan laitteissa todellisissa olosuhteissa”, kertoo Blicklen raskaan sarjan pyöräsuunnittelun johtaja Thomas Zimmer. Erittäin kovan kuormituksen takia Rosenfeldin asiantuntijat muokkasivat juoksupinnan geometriaa niin pitkään, että lopputuloksena oli optimaalisesti toimiva ratkaisu.

Vakiomalleihin verrattuna Blicklen raskaan sarjan pyörissä on paksumpi juoksupintakerros, joka on valmistettu kestävästä Blickle Besthane -polyuretaanista. Näin kiskolta toiselle siirtymisessä ilmenevät epätasaisuudet saatiin eliminoitua. Juoksupinta on erikoistuote, jonka kovuus on 96 Shore A, jotta rakenne olisi vankempi ja kantavuus suurempi. Tämän takia se sopii raskaille kuormille aina 12 tonniin asti. Tämän lisäksi polyuretaanipyörien vierintävastus on tavallista pienempi. Pyörissä on korkealaatuiset, kaksiriviset viistokuulalaakerit. Ne kantavat suuret pyörään kohdistuvat kuormat helposti.


Lopputulos

ROFA on erittäin tyytyväinen Blicklen erikoisratkaisuun. Painavia ajoneuvojen koreja ja muita osia kuljetetaan kellon ympäri luotettavasti. Tämän lisäksi pyörät ovat hydrolyysinkestäviä eivätkä siksi ruostu. ROFA hyötyy myös taloudellisesti Blicklen valinnasta: Erikoisratkaisu on huoltovapaa.


Tekniset tiedot ja edut GB 250x90-40-78SK-2RS-SKF

  • Täydellisesti käyttötarkoitukseen sopiva juoksupinnan geometria.
  • Korkealaatuinen Blickle Besthane -polyuretaanielastomeeri, jonka kovuus on 96 Shore A.
  • Kaksirivinen viistokuulalaakeri raskaiden kuormien siirtämiseen.
  • Suomugrafiittivalurautainen keskiö.