Avaruuslentojen hyötykuorman valmistelun optimointi

Blicklen raskaan sarjan pyörät kuljettavat herkkiä satelliittikomponentteja luotettavasti

Asiakas

Airworks Srl, jonka pääkonttori sijaitsee Goriziassa, on innovatiivisia järjestelmiä suunnitteleva itsenäinen insinööritoimisto. Se kehittää poikkeuksellisia teknologioita astronomian, avaruuslentojen, puolustushallinnon, lentoliikenteen ja muiden vaativien alojen tarpeisiin yhdistämällä designin, suunnittelun, testit ja prototyyppien valmistuksen. Yrityksellä on tietotaitoa mekaniikan suunnittelusta, mekatroniikasta, rakennetekniikasta, värähtelytekniikasta ja akustisesta tekniikasta, lämpötekniikasta sekä monimutkaisten fysikaalisten ongelmien mallinnuksesta uusien teknologioiden suunnittelussa. Eurooppalaisella avaruuslentoalalla Airworks on saavuttanut nimeä sähkömekaanisten järjestelmien rakentajana ja valmistajana. Näitä järjestelmiä käytetään satelliittien ja avaruuslentojen hyötykuorman käsittelyssä, kuljetuksessa ja valmistelussa.


Haaste

Italialaiset etsivät sopivaa ratkaisua satelliittikomponenttien kuljettamiseen. ”Avaruuslentojen hyötykuorman valmistelu on näennäisen yksinkertainen prosessi. Silti meidän piti ottaa huomioon monia teknisiä näkökulmia”, kertoo Stefano Picinich, Airworksin toimitusjohtaja ja projektipäällikkö. Useimmiten kuormia liikutetaan manuaalisesti erittäin ahtaissa tiloissa. Tämä edellyttää pyöriltä erityisen pientä liikkeellelähtö- ja vierintävastusta, jotta työn suorittamiseen tarvittavien työntekijöiden lukumäärä pysyy minimaalisena. ”Tämän lisäksi on noudatettava puhdastilavaatimuksia ja huomioitava lattian ominaisuudet. Kaikkien pyörien on oltava helposti puhdistettavia ja niiden on koostuttava hyväksytyistä materiaaleista, jotka eivät vaurioita lattiapinnoitetta”, kertoo Marco Tarnold vaatimuksista.


Ratkaisu

Blickle Schwerlasträder

Koska Airworksillä oli jo ennestään hyviä kokemuksia Blicklen tuotteista muissa käyttötarkoituksissa, yhteys löytyi nopeasti. Ensimmäisessä projektissa Airworksin kehittämästä lavasta piti tehdä siirrettävä satelliittilaitteiden kuljettamista varten. Tämä SARah-niminen avaruuskuljetusjärjestelmä kestää jopa 20 tonnin kokonaiskuorman. Blickle ehdotti tyypin GB 506/80K raskaan sarjan pyörän käyttämistä. Siinä on Blicklen korkealaatuinen Besthane®-polyuretaanielastomeerijuoksupinta. Keskiö on valmistettu tukevasta suomugrafiittivaluraudasta, ja juoksupinnan kovuus on 92 Shore A.

Airworks on kehittänyt EnMAP-satelliittispektrometrijärjestelmän asentamiseen erityisen kääntö- ja nostovaunun, jota voidaan käyttää ISO5-tason mukaisessa puhdastilassa. Sen turvalliseen liikuttamiseen tarvittiin pyörät, jotka kestävät 2 700 kilon kuorman luotettavasti ja joissa on jarru- ja suuntalukitus. Nämä ominaisuudet löytyivät Blicklen raskaan sarjan kaksoiskääntöpyörästä LSD-SPO 200K. Erityisen raskastekoinen polyamidikeskiö on äärimmäisen murtoluja ja kestävä. Rungon vankassa hitsatussa teräsrakenteessa on herkkäliikkeinen aksiaalinen kuulalaakeri. Lisävakautta tuo hitsattu ja lukituksella varustettu keskitappi. Rungon pinta on sähkösinkitty ja päästötön.


Lopputulos

Päätös Blicklen valinnasta oli Airworksin kannalta onnistunut. ”Lavan ohjaaminen haluttuun paikkaan sujuu ergonomisesti ja kevyesti”, kuvailee Marco Tarnold Airworksiltä. Erityisen tyytyväinen hän on nostovaunun raskaan sarjan kaksoiskääntöpyöriin. ”Satelliittikomponenttien asentaminen sujuu nyt merkittävästi joustavammin”, sanoo Stefano Picinich. Nostovaunu liikkuu kevyesti, helppokäyttöiset lukitusjarrut huolehtivat tarvittavasta turvallisuudesta ja Blicklen ratkaisu täyttää puhdastilavaatimukset.


Tekniset tiedot ja edut GB 506/80K ja LSD-SPO 200K:

  • Optimaalinen vierintä- ja kääntövastus.
  • Vähemmän kulumista.
  • Käyttö puhdastilaolosuhteissa.
  • Helposti puhdistettavat pyörät.