Suuntalovelliset kääntöpyörät tarjoiluvaunuihin

Ruostumattomat Progressus-pyörät LPX-ALBS 180XKD-3-IS-RIR21-951644

Asiakas

... on keskisuuri sveitsiläisyritys, joka valmistaa ruoankuljetusvaunuja. Vaunuja käytetään niin suurkeittiöissä ja vanhainkodeissa kuin seisovissa pöydissäkin tai ruokarekoissa. Yrityksen erikoisalaan kuuluvat induktiotekniikalla varustetut ruoankuljetusvaunut, jotka säilyttävät tinkimättömästi kylmien ja lämpimien ruokien oikean lämpötilan.


Haaste

Ruokavaunun erikoismallissa, jota asiakas toimittaa suurelle sveitsiläiselle yliopistosairaalalle, on Progressus-pyörät. Progressus-brändin pyörät ovat olleet osa Blickle-konsernia vuodesta 2014.

Yliopistosairaalassa oltiin erittäin tyytyväisiä Progressus-pyöriin. Koska ruokavaunut tulevat pian liikkumaan täysautomaattisilla pesulinjastoilla, kääntöpyöriä oli muokattava teknisesti: Pyörät eivät saa kääntyä pesulinjastoilla, jotta laite ei tukkeudu. Asiakas esittikin Blicklelle toiveen, että Progressus-pyöriin asennettaisiin lisäksi erityinen suuntalovi.


Ratkaisu

Ruostumaton pyörä LPX-ALBS 180XKD-3-IS-RIR21

Uuden kääntöpyörän suunnittelun perustana oli aiempi malli, jossa oli tiivistetty kääntökehä, johon suuntalovi lisättäisiin. Erikoisuutena tässä on, että tämä lovi lukitsee kääntökehän paikalleen. Suoraan ajettaessa esimerkiksi pesulinjastolla kääntöpyörät on lukittu asentoonsa.

Jotta vaunuja olisi kuitenkin helppo käsitellä, kääntökehä vapautuu suhteellisen vähäisellä sivuttaisvoimalla: loven momentti vapautuu jo vain 2,5–3 newtonmetrin momentilla. Siten vaunut ovat helposti yhden työntekijän käännettävissä, mutta pesulinjaston turvallisuusmääräykset täyttyvät silti. Teknisesti asiakkaan toivoma lovimomentti saatiin aikaan ura ja jousi -periaatteella. Tätä varten kääntökehän renkaan yläosaan tehtiin ura.

Vastapuolena toimii kuula, jossa on jousi. Jousi painaa kuulan uraan ja estää siten kääntöpyörän kääntökehän toiminnan. Mutta jos kääntökehään kohdistetaan 2,5–3 newtonmetrin momentti, kuula painuu ylhäältä kääntökehän ansiosta ja jousi puristuu kokoon. Lukitus saadaan siten kumottua.


Ratkaisu

Olemassa olevia kääntöpyöriä muokkaamalla pystyimme tarjoamaan asiakkaalle taloudellisen erikoisratkaisun, joka pohjautuu vakiokomponentteihin. Siten pystyimme tarjoamaan nopeasti edullisen ratkaisun. Yliopistosairaala on käyttänyt ruokavaunuissa Progressus-pyöriä yli 20 vuoden ajan ja iloitsee pitkäikäisestä ja luotettavasta huipputuotteesta, jonka Blicklen osaaminen mahdollisti.


LPX-ALBS 180XKD-3-IS-RIR21-951644 -pyörien tekniset tiedot ja edut

  • Helppokäyttöinen lukituslovi: Kääntökehän lukituksen kumoaminen sujuu kevyesti.
  • Ruostumatonta terästä oleva runko ja tiivistetty kääntökehä; suojakansi suojaa kuulalaakeria
  • Varma lukitus Blicklen pyörän ja kääntökehän"Ideal Stop" -lukituksella