Äänetöntä kulkua, vähemmän melua

Blicklen pyörät vähentävät melupäästöjä merkittävästi

Liika melu sairastuttaa – tämä pätee myös työpaikalla. Liian suuret melupäästöt vahingoittavat kuuloa ja autonomista hermostoa. On kuitenkin olemassa monia apukeinoja, kuten hiljaisten pyörien asentaminen teollisuus- ja ammattikäytössä oleviin kuljetusvaunuihin. Tarjoamme tätä varten useita vaihtoehtoja, joissa on erityinen ääntä vaimentava juoksupinta.

Saksan ympäristöviraston (UBA) mukaan ”perustuslain takaama oikeus elämään ja ruumiilliseen koskemattomuuteen on voimassa kaikissa tilanteissa ilman rajoituksia – myös työpaikoilla niiden kaikilla työntekijöillä.” Mutta käytännössä asiat ovat toisin: Saksan liittotasavallan työ- ja sosiaaliministeriön ”Turvallisuus ja terveys työpaikalla” -selonteon mukaan Saksassa ilmoitettiin 13 000 tapausta melun heikentämästä kuulosta vuonna 2017. Niistä 6 849 katsottiin työperäisiksi sairauksiksi.

Ympäristöviraston näkökulmasta melua olisi vähennettävä erilaisin toimenpitein. Niihin sisältyvät muun muassa ”tekniset toimenpiteet äänen lähteessä ja hiljaisemmat käyttötavat”. Jälkimmäinen voidaan toteuttaa ratkaisuilla, jotka eivät ensisilmäyksellä vaikuta suoraan liittyvän melun vähentämiseen – kuten käyttämällä kuljetusvaunuissa erityisen hiljaisella juoksupinnalla varustettuja pyöriä. ”Usein halutaan käyttää äänekkäitä pyöriä, joissa on kova juoksupinta, koska käyttäjät ajattelevat, että pehmeän juoksupinnan kantavuus on pienempi ja vierintävastus suurempi”, toteaa Blicklen tuotepäällikkö Matthias Hellstern. Näin ei kuitenkaan ole. Sen ovat osoittaneet erikoismateriaalit, joita yrityksellä on valikoimassaan ja jotka on osoitettu toimiviksi monissa käyttökohteissa. ”Pyörien merkitys aliarvioidaan usein. Ne ovat kuitenkin olennainen tekijä tavarankuljetuksen melupäästöissä”, Hellstern sanoo. Vaunun rakenteesta ja kuljetettavan tavaran laadusta riippuen pyörien tuottama melu saattaa jopa moninkertaistua.

Erityisen pehmeä juoksupinta

Ajomukavuutta, kuljetettavan tavaran hyvää iskunvaimennusta ja huomattavaa melun vähentämistä vaativaan käyttöön paras ratkaisu on pehmytkumipyöräsarja Blickle SoftMotion. Korkealaatuisesta elastisesta umpikumista valmistetun juoksupinnan ansiosta pyörät suorastaan liukuvat lattiaa pitkin pehmeästi ja hiljaisesti vaikkapa tarjoiluvaunussa tai iskuille herkkiä osia kuljetettaessa. Paksu elastisesta umpikumista valmistettu, optimaalisesti muotoiltu välikerros yhdessä 55 Shore A -kovuuksisen juoksupinnan kanssa tarjoaa pienen vierintävastuksen ja pehmeän kuljetuksen. Erityistä ajomukavuutta ja hiljaista kulkua tarjoaa myös ALBS-sarja. Huomattavan paksu ja kupera Blickle Besthane® Soft-juoksupinta mahdollistaa kuljetusvaunun kevyen ja hiljaisen kuljettamisen. ALBS-sarjan pyörät lämpenevät dynaamisella kuormituksella vain vähän, ja soveltuvat siten erityisen hyvin suurilla nopeuksilla käytettäviksi.
Lisätietoa Besthane® Soft-pinnasta

Sopii myös herkkään ympäristöön

Elintarvike- ja hygienia-alalla käytetään usein kovia ja vastaavasti myös kovaäänisiä pyöriä. Vastaukseksi tähän ongelmaan olemme kehittäneet POTHS- ja POBS-sarjat. Näiden pyöräsarjojen avulla voidaan kuljettaa painavia kuormia herkilläkin hygienia-alueilla hiljaisesti ja mukavasti.

Blicklen POTHS-sarjan pyörissä on jämerä ja tukeva polyamidikeskiö ja termoplastisesta polyuretaanista valmistettu juoksupinta. Juoksupinta on pehmeä, kovuudeltaan 80 Shore A, ja sillä on vähäinen vierintävastus sekä hyvät vaimennusominaisuudet. Se vähentää kuljetuksesta aiheutuvaa melua ja mahdollistaa pehmeän ja tärinättömän kulun. Juoksupinnan ja keskiön ainessulkeinen liitos mahdollistaa suuren kantavuuden ja joustopotentiaalin: POTHS on lattiaystävällinen eikä jätä käytössä jälkiä.

POBS-pyöräsarja on Blicklen valioluokan ratkaisu hygieniakäyttötarkoituksiin. Erityisen paksu Blicklen Besthane® Soft-välikerros on valmistettu ensiluokkaisesta reaktiovaletusta polyuretaanista, joka on valettu polyamidikeskiön ympärille. Sen ansiosta vierintävastus on erittäin pieni, kulku hiljaista ja lattiaystävällistä sekä ajomukavuus hyvä myös herkissä ympäristöissä. Lisäksi nämä pyörät ovat hydrolyysin- sekä korroosionkestäviä ja kestävät kemiallisesti erittäin hyvin monia aggressiivisia aineita.

Hiljaisesti mukulakivillä

Hiljaiset pyörät on todettu toimiviksi monenlaisiin käyttötarkoituksiin, kuten esimerkki perinteikkäästä saksalaisesta leipomosta osoittaa. Skenaario: Keskustassa sijaitsevan konditorian työntekijät kuljettavat päivittäin astiavaunuja mukulakivikaduilla alkaen klo 4.30 aamulla ja aiheuttavat huomattavaa melua. Vähentääkseen melupäästöjä liikkeenjohto pyysi meiltä apua vaihtoehdon löytämisessä siihen saakka käytetyille kalustepyörille, joissa oli paisuntaholkkikiinnitys.
Asiakastarinaan

Etuja lasinvalmistajalle

Pystyimme auttamaan myös maailman suurinta lasinvalmistajaa, jonka päätoimipaikka on Ranskassa. Yritys tuottaa päivittäin yli 4,3 miljoonaa korkealaatuista kristalli- ja lasituotetta viidessä tehtaassa eri puolilla maailmaa. Käytössä on yhteensä 250 pyörillä kulkevaa lastausalustaa, joilla tuotteita kuljetetaan uunista useisiin varastointipaikkoihin, viimeisteltäviksi tai lähetettäviksi, ja kuormana voi olla jopa 1,5 tonnia tuotteita. Matka on kuitenkin täynnä esteitä: Paikoittain lattia tulvii rikkinäistä lasia tai muovikalvon rippeitä. Lastausalustojen pyörien akseleihin kietoutuneet kalvonrippeet aiheuttivat huomattavaa melua. Lisäksi asiakkaalle koitui ongelmia rikkoutuvasta lasista, kun tuotteet törmäsivät toisiinsa tai putosivat kuljetuksen aikana. Vaihtoehtoa etsiessään ranskalaiset kääntyivät lopulta meidän puoleemme.

Yksi vaatimus oli, että kuljetusyksiköiden kokonaiskorkeuden oli pysyttävä samana. Siksi vaunun rakennetta muokattiin hiukan ja suositeltiin jousitettujen raskaan sarjan pyörien käyttöä. Elastiset vierintälaatuiset Blickle EasyRoll-umpikumirenkaat yhdessä LSFN-sarjan erikoisvahvojen jousitettujen runkojen kanssa ovat olleet erinomainen ratkaisu lasinvalmistajan haasteisiin. Raskaan sarjan pyörät vaimentavat tehokkaasti iskuja ja vähentävät melukuormitusta huomattavasti. Lisälankasuoja estää maassa lojuvia kalvonrippeitä kiertymästä pyörän akselin ympärille ja lukkiuttamasta pyöriä.